APLICAR EL DIBUIX TÈCNIC

 

Malgrat els currículums de la matèria de Dibuix tècnic del Batxillerat i d’Educació visual i plàstica de l’ESO, obren la porta a utilitzar el dibuix tècnic com a eina que permet formalitzar les idees en projectes reals vinculats al disseny, l’enginyeria o als oficis, la realitat és que el dibuix tècnic continua aprenent-se de manera mecànica i reproductiva, a través de la repetició de formes preestablertes i de la resolució de problemes gràfics totalment desconnectats de la realitat. En els problemes que es plantegen hi domina l’abstracció geomètrica fet que provoca que el dibuix tècnic perdi la seva relació tant amb la imaginació projectual com amb la realitat tangible, és a dir que perd la seva raó de ser: un llenguatge que permet passar de la idea a la representació i de la representació a la realitat.

Tampoc es tendeix a tenir en compte que les característiques representacionals del dibuix tècnic estan vinculades a paràmetres culturals, que han generat maneres d’entendre i percebre les formes i els espais i que han determinat de forma destacada manifestacions de la cultura visual actual.

En aquest apartat es presenten alguns punts de reflexió i propostes didàctiques que surten dels paràmetres de la reproducció per entrar en el terreny de la projectació, de la invenció, de la modificació, de l’ús de diferents suports i materials, de l’observació, de la reflexió i de la relació entre les formes, els objectes i espais reals amb la seva representació gràfica.· · · ·  ELEMENTS DE REFLEXIÓ  · · · ·Abans de plantejar-nos una activitat d’aprenentatge vinculada al dibuix tècnic podríem pensar que: 

1. El dibuix tècnic és una eina funcional connectada a projectes reals i a d’altres àmbits del coneixement (tecnologia, disseny, escultura, biologia, química, física, arquitectura, urbanisme, mecànica…). Per tant permet iniciar processos o projectes que l’utilitzin per a formalitzar i definir idees.

2. Posa en joc habilitats cognitives i procedimentals molt concretes (Abstracció espaial, Noció de la composició i la proporció espaial, Visualització i imaginació, Paràmetres per analitzar realitat visual, Lògica deductiva, Formulació d’hipòtesis, Precisió gràfica, Ordre….).

3. És un sistema que tot i fonamentar-se en normes mètriques i procediments gràfics, també està basat en la intuïció i en la percepció, dóna peu a formes d’observar l’entorn, d’imaginar-hi canvis…

4. Serveix també com a eina creativa per a generar noves formes o nous projectes i no tan sols com a una eina reproductiva.

5. Es pot connectar amb els mitjans infogràfics i a molts productes que consumeixen els alumnes (animacions, gràfics en 3d, vídeojocs,…).

6. Té cabuda en un context cultural amb referències a la cultura visual actual i passada, i és una eina que ha modelat la manera com mirem, entenem, imaginem i donem forma als objectes i al nostre entorn. L’ús gràfic de la geometria i dels sistemes de representació ha determinat estètiques, gustos i elements simbòlics.>>>>>>  PROPOSTES  <<<<<<dt_paper_volumsp
PLEGATS DE PAPER. DELS POLÍGONS AL VOLUM

dt_triangles1p
Dissecció de triangles equilàters

dt_caixesp
Packagings de cartró

dt_animacions1p
ANIMAR GIRS, TRANSLACIONS I SIMETRIES

dt_llumsp
INSTAL·LEM LLUMS A L’AULA

dt_joc_vistes1p
JOC DE LES VISTES DIÈDRIQUES

dt_plantesp
DISTRIBUCIÓ D’UN INTERIOR EN PLANTA

dt_poliedres1p
On són els poliedres?

dt_impossiblesp
FIGURES IMPOSSIBLES

dt_habitacles_axop
MODIFIQUEM habitacles amb axonomètricA

dt_lletresp
TIPOGRAFIES EN 3D

dt_rapportp
disseny d’un paper amb rapport geomètric

dt_videojocsp
Analitzem interfícies de vídeojocs

dt_esteticap
La geometria com a estètica

dt_platóp
Què volia dir Plató?

dt_comic
PERSPECTIVES DE CÒMIC

dt_geo_fotografiques
GEOMETRIES FOTOGRÀFIQUEST>>>>>>  Coses interessants trobades  <<<<<<Poètica de la geometria (Institut Moises Broggi matèria de Volum)

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s